Боядисване и видове Бои

 

Акрилни водно-дисперсни бои - Синтетичната акрилна смола е тяхна основна съставка. Този вид боя има силно сцепление с основата, устойчива е на вредното влияние на слънчевите лъчи, на температурни промени, на механични въздействия. Веднъж изсъхнала, а тя съхне бързо, тази боя е водоустойчива, с ниска паропропускливост. Покрива отлично пукнатини с размер до половин милиметър. С нея най-често се боядисват цименто-влакнести плочи и бетон.

             

Силикатни бои - Трайни, с висока степен на паропропускливост, въздхухопропускливост и сцепление, но с малка еластичност. Не допускат развитието на мухъл и плесен по стените. Използват се най-често върху минерални повърхности.

              

Силиконови водно-дисперсни бои - Отлично сцепление с повърхността, висока еластичност и паропропускливост, не задържат мръсотия и се поддържат лесно. Могат да покрият пукнатини до два милиметра. Износоустойчивостта им обаче не е висока. Нанасят се върху бетон, цимент, тухли, стари бои и цименто-влакнести плочи.

              

Латексови бои - Те позволяват на повърхностите да дишат, устойчиви са на механични въздействия и на резки климатични промени.

              

Алкидни бои - Те се използват предимно за боядисване на части от интериора – някои мебели, врати и прозорци, радиатори. Образуват гладка, лъскава повърхност.